Tips

De beste tijd om groenblijvende planten te planten is het voor- of najaar (september- oktober of in maart-april. Bladverliezende planten kun je het best planten wanneer ze in rust zijn (november-maart)

Een gezonde haag begint bij een gezonde bodem. De grond waarin ze staan is als het ware als een voedingschijf voor de mens. Lucht, water en allerlei voedingstoffen moeten in een goede hoeveelheid aanwezig zijn. Als een plant een goede voeding krijgt, is deze beter bestand tegen allerlei ziekten en plagen. De verzorging begint al bij het planten van een haag. Graaf een sleuf (ongeveer 20 cm diep en 30 cm breed) en maak de grond ook onderin goed los. Plant hierin de planten en voeg wat compost toe. Compost is gratis af te halen bij de milieustraat.

De oorzaak van bruin wordende coniferen is vaak een tekort aan voedingsstoffen in combinatie met de aanwezigheid van schimmels in de buurt. Door het tekort raken de planten in een slechte conditie, waardoor ze vatbaarder worden voor schimmels en andere plagen.

Planten hebben in ieder geval de hoofdelementen stikstof, fosfaat en kalium nodig. Daarnaast is magnesium een van de belangrijkste sporenelementen. Met een laagje compost voorziet u in de fosfaat en kalium behoefte. Bemest daarnaast bij met een meststof waarin magnesium zit, bijvoorbeeld kieseriet of bitterzout. Magnesium meststoffen spoelen uit bij veel regen, daarom is het het beste, de giften te verdelen over het groeiseizoen. bijvoorbeeld eind april en half juni. Het is ook mogelijk magnesium toe te dienen d.m.v. bladvoeding. Doe dit alleen ‘s avonds i.v.m. verbranding. Wees zuinig met het geven van stikstof. Teveel stikstof werkt gebrekziekten in de hand.

snoei coniferen niet meer ná juli. de dagen worden dan natter en snoeiwonden zijn invalspoorten voor schimmels